YOUR CART

No products in the basket.

Select Page

Grønlands Julemærke

Culture

Låge 1: Dagens låge er taget over af Grønlands Julemærke @groenlands_julemaerke 

I dette opslag kan du lære om fondens første julemærke og dets kunstner fra 1974 + læse om fondens arbejde 

  • Vores første julemærke er tegnet af kunstneren Jens Rosing. Jens Rosing var født i Ilulissat i 1925 og var kendt forfatter og billedkunstner og han har modtaget diverse priser og ærespriser. Han gik bort i 2008. 
  • Jens Rosing havde et helt særligt forhold til rensdyr. Han overførte nemlig 300 norske tamrener til det indre af Nuup Kangerlua/Godhåbsfjorden i Grønland i 1952. Det er derfor heller ikke mærkeligt at det første julemærke er et rensdyr. Julemærket er blevet så ikonisk at det er fondens logo og er fondens identitetsmarkør.
  • Grønlands Julemærkefond er en frivilligt baseret julemærkeorganisation forankret i både Grønland og Danmark. Julemærkefonden har eksisteret siden 1974 og udgiver et nyt julemærke hvert år. Formålet og indtægterne går til grønlandske kulturelle formål og/eller til støtte af grønlandsk kunst og kunsthåndværk. 
  • Fondens protektor er H.K.H. Kronprins Frederik, derudover har fonden også en håndfuld grønlandske/danske ambassadører.
  • Vi laver årligt et julemærke, et elektronisk julemærke til mail, puslespil, plakater og julepynt. Derudover har vi en børnebog og cd’er. Du kan finde forhandlere via vores hjemmeside www.juulli.org 
  • På første fotografi kan du se vores første julemærke og det andet fotografi er af støtteudvalget i Danmark 2022: Lisbeth Valgreen, Ivalo K. B. F. Olsvig, Frida Waaben, Henri Gorm Jensen, Lars Lerche og Henrik Walsted, sammen med to af fondens ambassadører Flemming Jensen og Nukâka Coster-Waldau. 

Fotograf: Nina Sikkersoq.