YOUR CART

No products in the basket.

Select Page

Grønlandsk kunstudstilling

Til udstillingenHavet’ har NUKIGA spurgt en række grønlandske kunstnere om at fortolke havet som tema i deres kunst.

Om udstillingen

Til udstillingen Havet/Imaq har NUKIGA spurgt en række grønlandske kunstnere om at fortolke havet som tema i deres kunst. Udstillingen tager form af en vandreudstilling, der vises i Danmark, Grønland og Island med fernisering i Vejle på Grønlands nationaldag d. 21. juni 2023.

Med udstillingen ønsker vi at give et billede af, hvad moderne grønlandske kunst er og vise den alsidighed, der er på den grønlandske kunstscene. Det er samtidig ambitionen at bidrage til at give grønlandske kunstnere bedre adgang til det danske kunstmarked.

Pressemeddelelse: download her

Kalender

Efter ferniseringen i Vejle i juni skal udstillingen blandt andet videre til Tivoli i København i august, Rådhuset i Aarhus senere i august, Katuaq i Nuuk til september og det gamle rådhus i Aalborgi december.

Havet/Imaq vises derudover under Arctic Circle Assembly 2023 til okober i Reykjavik i Island, og der arbejdes på at få den forbi andre danske byer samt Færøerne

Kalender: Se vores kalender her for at finde datoer for din by. Den opdateres løbende.

Undervisningsmateriale / materiale til besøg på udstillingen med børn

NUKIGA har skabt dette materiale der kan downloades gratis.

Målgruppen for materialet er ca. 4.-7. klasse, men kan sagtens bruges af en familie på udflugt, som inspiration til at tale med børnene om kunstværkerne.

Klik her for at downloade materiale til undervisningsbrug eller som udgangspunkt for en samtale med dit barn.

Den grønlandske kunstner Aka Høeghs har skabt dette litografi specifikt til kunstudstillingen ‘Havet/Imaq’.

Aka Høegh om litografiet ‘Påvirkning’

Det her billede kalder jeg ’Påvirkning’ på dansk, på grønlandsk Sunartinaq (??). Det handler om at blive påvirket af naturen, fordi naturen har reddet mig mange gange, når jeg har været langt nede, eller hvis der er et eller andet, der ikke er, som det skal være, så går jeg ud i naturen. Og når jeg går derud, så forsvinder alting. Naturen har reddet mig fra mangt og meget.

Billedet viser universet, og hvordan man om vinteren kigger mod stjernerne om natten og ser nordlys. Især når der er fuldmåne, hvordan fuldmånen påvirker ens sind og gør én gladere på en eller anden måde. Det er spændende at gå og kigge om natten. Billedet viser både nat og dag. For jeg er meget i naturen, som alle mine landsmænd er.

Vi sejler meget, og jeg sejler både meget alene og sammen med andre. Billedet viser havet. Det er hele universet, der er her. Nunadasamamit (???) – landet og luften og hvor meget det betyder for os, hvert menneske, at vi har den store natur, der hjælper os med alt.

TEMA: HAVET

Havet forener os og adskiller os. Havet giver liv og tager liv.

Havet har altid haft stor betydning for os mennesker. Grønland er omgivet af hav, og havet spiller en vigtig rolle for inuit, som altid har levet af havet. Havet har haft afgørende betydning for, at mennesket har kunnet rejse lange distancer. Søvejen er stadig den dag i dag en af de fortrukne veje, når man besøger hinanden i Grønland. Skibsfragt og fiskeri er også stadig afgørende for det grønlandske samfund, både nationalt og internationalt.

De dybeste steder på havets bund er et af de få områder på jorden, vi stadig mangler at udforske. Havet adskiller kontinenter og lande, men er også bindeleddet mellem dem. Det er forbundet med storpolitik og magtkampe. Havet er også et sårbart økosystem, der påvirkes af menneskets levevis. Isen smelter, og verdenshavene stiger. Det påvirker livet overalt på kloden.

Havet er altid blevet opfattet som et mystisk og dragende sted, og mange myter og sagn har havet som omdrejningspunkt. Myten om Havets Moder er et af de mest kendte og elskede grønlandske sagn. Havet er et rum for drømme og fantasier og drager os i al sin mystik.

Havet er på én og samme tid en konkret virkelighed, et levebrød, et bindeled, men samtidig et mystisk ingenmandsland knyttet til det mytiske. Havet er frihed til at kunne rejse ud, havet giver os føde – men havet kan også være en begrænsning og et skræmmende sted. Et sted ikke alle kommer hjem fra.