YOUR CART

No products in the basket.

Select Page

Pressemeddelelse: Kunstudstillingen Havet / Imaq

Culture | News

I 2023 vil det blive muligt at opleve et udsnit af den grønlandske kunstscene lige nu, når kunstudstillingen ”Havet/Imaq” kommer til en række danske byer samt Nuuk og Reykjavik. Foreningen NUKIGA har inviteret 20 nulevende grønlandske kunstnere til at skabe kunstværker ud fra havet som tema.

Udstillingen er kurateret af kunsthistoriker Laila Lund Altinbas og gallerist Frederik Thordal ud fra et princip om diversitet. “Det er en unik udstilling, fordi så mange nulevende grønlandske kunstnere på tværs af medier bidrager med værker og på forskellig vis forholder sig til havet som tema i al sin kompleksitet. Havet er både en konkret virkelighed, et levebrød og et bindeled, men samtidig et ikke-sted, et fascinerende ingenmandsland knyttet til det mytiske. Et sted ikke alle kommer hjem fra. Jeg glæder mig virkelig til at præsentere et bredt udsnit af den alsidige og interessante grønlandske kunstscene for publikum“ siger Laila Lund Altinbas.

En alsidig kunstudstilling

Udstillingen rummer en stor mangfoldighed både i forhold til, hvordan kunstnerne har forholdt sig til temaet og i selve deres udtryksform. De 20 kunstnere arbejder i så forskellige medier som skulptur, foto, maleri og grafik. Nogle forholder sig til havets rolle i et grønlandsk fangersamfund og trækker på myter og sagn fra grønlandsk kultur, mens andre forholder sig til identitetsspørgsmål, klimaforandringerne eller storpolitik.

”Forberedelserne til udstillingen har stået på i snart et år, og vi er taknemmelige over at have oplevet stor opbakning fra kunstnerne, udstillingssteder og sponsorer.  Der er i Danmark allerede stor interesse for den grønlandske kunstscene, og med denne udstilling kan den besøgende få en god fornemmelse for, hvorfor det forholder sig sådan. Den grønlandske kunst har meget på hjertet, som vi glæder os til at vise frem,” fortæller gallerist Frederik Thordal.

Formålet med udstillingen er ifølge direktør i NUKIGA, Steffen Damborg, tosidet. ”Vi ønsker at give publikum et indblik i den rigdom, som grønlandsk kunst rummer i dag, og vise den alsidighed, der findes på den grønlandske kunstscene. Samtidig er målet med udstillingen også at give grønlandske kunstnere bedre adgang til kunstmarkedet og give danske kunstelskere endnu bedre mulighed for at stifte bekendtskab med grønlandsk kunst i tråd med NUKIGAs arbejde med iværksættermiljøet i rigsfællesskabet”.

Rundt i hele Norden

Udstillingen har fernisering på Grønlands Nationaldag d. 21. juni 2023 kl. 17 i Spinderihallerne i Vejle. Det bliver en dag med fuld fokus på grønlandsk kunst og kultur. Udover kunstudstillingen vil der være grønlandsk musik fra Vejles grønlandske kor, og der bliver serveret lækker grønlandsk mad med et moderne tvist i caféen. Det grønlandske folketingsmedlem Aaja Chemnitz er med til at åbne udstillingen.

Derefter skal udstillingen blandt andet videre til Tivoli i København, Rådhuset i Aarhus, Katuaq i Nuuk og det gamle rådhus i Aalborg. Ligesom Havet/Imaq vises under Arctic Circle Assembly 2023 i Reykjavik i Island, og der arbejdes på at få den forbi andre danske byer samt Færøerne.

Om NUKIGA:

NUKIGA er en nonprofit organisation, der arbejder med at styrke, udvikle og promovere det kulturelle liv og iværksættermiljøet i rigsfællesskabet og hele Arktis, med et særligt fokus på Grønland: https://www.nukigacommunity.com/ 
For opdateringer om udstillingen, overblik over kunstnere og uddybning af teamet kan du følge med på NUKIGAs sociale medier og hjemmeside: https://www.nukigacommunity.com/kunstudstilling-havet-imaq/

Kontakt: Steffen Damborg, CEO i NUKIGA, sda@nukiga.dk, 21 43 01 68.

Download pressemeddelelsen som pdf her: Pressemeddelelse

Naja Abelsens kunstværk herover vil være at se på Kunstudstillingen Havet/Imaq blandt de andre kunstværker fra grønlandske kunstnere, der alle har fortolket temaet ‘Havet’.